Μαρόκο: Χίλιες και μια νύχτες στη χώρα με τα χίλια πρόσωπα… - Holiday Tours Travel Agency Nicosia Cyprus

Μαρόκο: Χίλιες και μια νύχτες στη χώρα με τα χίλια πρόσωπα…

Κλείστε τα μάτια, ονειρευτείτε 1000 και μία νύχτες και αφήστε ελεύθερες τις αισθήσεις να παρασυρθούν σε ένα από τα πιο μυστηριώδη ταξίδια της ζωής σας!  Το Μαρόκο, η χώρα των χρωμάτων και των αρωμάτων, με τη σαγηνευτική ομορφιά της λάγνας Ανατολής, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη. Στον μαγευτικό σαν οπτασία, κόσμο που ανοίγεται μπροστά σας ιχνηλατήστε τη μακρά Μαροκινή ιστορία από την αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους στο Ισλάμ, με δυτικές επιρροές από την περίοδο της αποικιοκρατίας, κυρίως γαλλικές και ισπανικές.

Επισκεφθείτε τη χώρα της μαγικής πολυμορφίας: Μυρωδιές από εξωτικά μπαχαρικά πλανώνται πάνω από τα δαιδαλώδη παζάρια της Μεδίνας του Μαρακές. Πολυλογάδες Άραβες πουλάνε την πραμάτεια τους, λογής λογής ζώα ξαποσταίνουν στα χέρια γυμνόστηθων γητευτών, ξυπόλητα παιδιά τρέχουν ξέγνοιαστα στους δρόμους των καραβανιών, εκφραστικά μαύρα μάτια γυναικών κρύβονται πίσω από περίτεχνες μαντήλες. Θεόρατα τζαμιά γεμάτα χρωματιστά μωσαϊκά και χρυσό διάκοσμο κατακλύζουν την ατμοσφαιρική πόλη της Φεζ. Αστέρια –τα πιο λαμπερά που είδατε ποτέ- τρεμοπαίζουν στον ουρανό που απλώνεται πάνω από μια φωτιά Βέρβερων, των νομάδων της Βόρειας Αφρικής, που σιγοκαίει διακόπτοντας την απέραντη σιωπή της Σαχάρας. Και δίπλα σε αυτά, σαν σε παράλληλο κόσμο, ζευγάρια κουβεντιάζουν σε γουστόζικα εστιατόρια της Καζαμπλάνκα, φίλοι τσουγκρίζουν mojitos σε κοσμοπολίτικα μπαρς, γυναίκες βολτάρουν στα εμπορικά κέντρα και πολυτελή αμάξια διασχίζουν την Κορνίς, τη λεωφόρο που ξεδιπλώνεται παράλληλα με τα κύματα και τη δροσερή αύρα του Ατλαντικού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδρομή μας με κατεύθυνση από τον Βορρά προς τον Νότο…

Καζαμπλάνκα

Αξίζει μόνο μια γρήγορη επίσκεψη στην παραλιακή και μοντέρνα Καζαμπλάνκα για να νιώσετε ακόμα και σήμερα τον τυχοδιωκτικό αέρα που μας φέρνει στο μυαλό η ομώνυμη ταινία του ’50. Η πόλη αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ισλαμικό κόσμο, αφού φιλοξενεί το μιναρέ του Χασαν Β’, το δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου (μετά από αυτό της Μέκκας) ένα αριστοτέχνημα αρχιτεκτονικής. Σύγχρονη μεν αλλά επηρεασμένη φανερά από την πολύχρονη γαλλική κυριαρχία, η πόλη αποπνέει μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με πλατιές  λεωφόρους, πεζοδρόμια με λιγνούς φοίνικες, πολυτελή ξενοδοχεία και  ακριβά μαγαζιά, όλα με φόντο τον αφρισμένο ωκεανό. Ανάγοντας σε τέχνη την πατροπαράδοτη φιλοξενία, οι πολύγλωσσοι ντόπιοι τιμούν τη χώρα τους προσφέροντας μια ανεπανάληπτη, διαμονή. Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα οι ντόπιοι που δεν χάνουν ευκαιρία να σας κεράσουν τσάι φρέσκιας μέντας και χουρμάδες.

Μαρακές

Το Μαρακές, γνωστό και ως «ροζ πόλη», σας παρασύρει να χαθείτε στον έντονο παλμό και στις δαιδαλώδεις αγορές του. Κτισμένο κοντά σε ένα δάσος από χουρμαδιές, με σπίτια που εναλλάσσονται στις αποχρώσεις του κόκκινου, με αραβικά άλογα, τείχη, φοίνικες, το Μαρακές θα σας δώσει την αίσθηση πως γύρω σας σκιαγραφείται το σκηνικό κάποιου ανατολίτικου παραμυθιού. Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το πανέμορφο παλάτι Bahia με τα πολύχρωμα μωσαϊκά, τους κατάφυτους κήπους Majorelle με τα μπλε-μοβ οικήματα στο κέντρο, συλλογή ισλαμικής και βαρβαρικής τέχνης και την οικία του Yves Saint- Laurent. Τέλος, είναι αδύνατον να μην προσέξετε τον πανύψηλο ροζ μιναρέ Κουτούμπια, σήμα κατατεθέν της πόλης.

Παρόλα αυτά, για να γνωρίσετε την αυθεντική πλευρά της πόλης, αφήστε για λίγο τον χάρτη σας, περιπλανηθείτε στο λαβύρινθο των σκεπασμένων αγορών, γνωστών ως «σουκς» της Μεδίνας, του ιστορικού κέντρου της πόλης και παζαρέψτε με τους ντόπιους. Kάποιες στιγμές θα νιώσετε τη βουή των δρόμων να σας κατακλύζει: τα καταστήματα ξεχειλίζουν από λογιών λογιών αντικείμενα όπως δέρματα, ασημικά, χαλιά και κεραμικά, ενώ όλοι μοιάζουν να είναι απασχολημένοι, έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη της αγοραπωλησίας. Άραβες που μιλούν μεταξύ τους δυνατά ή τρέχουν βιαστικοί να προλάβουν την προσευχή σε κάποιο μιναρέ του κέντρου. Αυτός είναι ο πραγματικός παλμός του Μαρακές!

Όλα κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία Jemaa el-Fnaa, θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, την καρδιά της Μεδίνας, του Μαρακές και ίσως ολόκληρου του Μαρόκο. Όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα: φαγητά  γεμίζουν τον αέρα με αρώματα κανέλλας, δυόσμου και τούρμερικ, μουσικοί με φίδια, πλανόδιοι πραματευτάδες, χορεύτριες της κοιλιάς. Δοκιμάστε άφοβα το τοπικό street food: πικάντικα λουκάνικα, αρνίσιους κεφτέδες, σαλιγκάρια και φυσικά τα κουσκούς και τατζίν. 

Φεζ

Συνεχίζοντας το ταξίδι σας, ανατολικά της πρωτεύουσας Ραµπάτ, θα συναντήσετε την πανέμορφη, αναλλοίωτη στους αιώνες Φεζ, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο του Μαρόκο και τη μεγαλύτερη μεσαιωνική Ισλαμική πόλη του κόσμου βάσει της UNESCO. Η ιερότερη από τις αυτοκρατορικές πόλεις, φιλοξενεί στον πυρήνα της πάνω από 300 τζαμιά και σας προσκαλεί να την εξερευνήσετε με μάτια ανοιχτά και σεμνή ενδυμασία. Περιπλανηθείτε στη μεσαιωνική Μεδίνα,  υπό το πέπλο ενός άλλου αιώνα, περάστε έξω από άδυτα για τους τουρίστες τζαμιά, Μεντρέσες (µουσουλµανικά ιεροδιδασκαλεία), χαµάµ και ανάκτορα (Dar el Makhzen).

Στη Μεδίνα θα συναντήσετε ένα εκατομμύριο -ίσως και περισσότερους- ανθρώπους, που εργάζονται, ζουν και κινούνται διαρκώς µέσα σε ένα τετράγωνο δύο χιλιομέτρων όπου εξελίσσονται 9.500 σούκς! Πρόκειται για ένα κυκεώνα από δροµάκια µε παζάρια, γεµάτα µε καταστήματα, εργαστήρια δέρματος και μαροκινού λαδιού. Εκεί, η έννοια του προσανατολισμού χάνει το νόημά της. Ακολουθείστε τη δυσοσμία των δερμάτων και θα σας οδηγήσει στη γειτονιά των βυρσοδεψείων (Chaouwara Tanneries). Αν και η οσμή πράγματι δεν αντέχεται, η εικόνα που θα αντικρίσετε με τα εκατοντάδες πιθάρια με δέρματα, θα σας ανταμείψει!

Οροσειρά Άτλαντα, κάσμπα Αΐτ-Μπεν-Χαντού, Σαχάρα

Ξεφεύγοντας από τις μεγάλες πόλεις διασχίστε την πανύψηλη Οροσειρά του Άτλαντα (4,167 m). Εδώ το τοπίο εναλλάσσεται διαρκώς με παράλληλες κορυφογραμμές που διακόπτονται από βαθιές κοιλάδες και καφεκόκκινα βερβερικά χωριά να ξεπροβάλλουν στο βάθος. Κάπου εκεί θα συναντήσετε και το «Χόλιγουντ» του Μαρόκο. Το οχυρωμένο ή κάσμπα, όπως το αποκαλούν ή ντόπιοι, χωριό Αΐτ-Μπεν-Χαντού, στα γοητευτικά δρομάκια του οποίου γυρίστηκαν διάσημε ταινίες μεταξύ των οποίων: «Ο Ιησούς της Ναζαρέτ», «Ο Μονομάχος» και πιο πρόσφατα η σειρά «Game of Thrones». Τα οχυρά που σκέκονται αμφιθεατρικά στον λόφο του βουνού, αποθεώνοντας όλες τις αποχρώσεις του καφέ χρώματος, τα τείχη και τα πλίνθινα σπίτια, συνθέτουν μια από ωραιότερες εικόνες που θα δείτε ποτέ.

Κανένα ταξίδι στο Μαρόκο δεν ολοκληρώνεται χωρίς μία διανυκτέρευση στη Σαχάρα. Οι λέξεις και οι εικόνες δεν είναι αρκετές για να αποτυπώσουν την απόκοσμη αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας της ερήμου. Η κόκκινη Erg Chebbi και η χρυσαφένια Erg Chigaga, τα δύο μαροκινά κομμάτια της Σαχάρας, με τους καλλιτεχνικά σμιλεμένους αμμόλοφούς αγγίζουν τον ορίζοντα. Κι όταν ο πύρινος ήλιος δύει ο ουρανός ανάβει ολόφωτος με τα πιο λαμπερά αστέρια που έχετε αντικρίσει. Με δεμένα τουρμπάνια στο κεφάλι και ανεβασμένοι στην πλάτη μιας καμήλας διασχίστε τους δρόμους των καραβανιών, περάστε το βράδυ σε κάποιο camp site γύρω από μια φωτιά με βερβερικές ιστορίες και κοιμηθείτε στο χρυσαφένιο κρεβάτι της άμμου. 

Μπλε χωριό

Μέσα στην αρμονία μιας θάλασσας μαγευτικών μπλε αποχρώσεων και χτισμένο στις παρυφές του Ριφ, το Chefchaouen, μοιάζει σαν την αφρικανική έκφραση ενός ελληνικού νησιού. Το χωριό κατοικήθηκε από Εβραίους πρόσφυγες το 1930, οι οποίοι του έδωσαν το μπλε χρώμα (άλλοι λένε ότι το έκαναν για να συμβολίσουν τον παράδεισο και τον ουρανό, άλλοι –πιο κυνικοί- για να μειώνουν τη ζέστη και τα κουνούπια). Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το «μπλέ μαργαριτάρι» του Μαρόκο σας παρασύρει σε μια θάλασσα ψυχρών χρωμάτων που ντύνει κάθε επιφάνεια της παλιάς του πόλης. Το μαγευτικό λουλακί χρώμα αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με το φως της ημέρας, τονίζει το μυστήριο της λαβυρινθώδους Μεδίνας και αποτελεί το τέλειο φόντο για φωτογραφίες από το επόμενο ταξίδι σας!

Το Μαρόκο εμπερικλείει στη φύση του στοιχεία τόσο ετερόκλητα που σχεδόν αγγίζουν τα όρια του πληθωρισμού και το μετατρέπουν σε έναν αλησμόνητο προορισμό. Αυτό είναι το Μαρόκο: Τόσο «Ανατολή» και τόσο «Δύση», τόσο Ευρώπη και τόσο Αφρική, τόσο οικείο και συνάμα τόσο εξωτικό.

Proceed Booking