Ταξιδέψτε στο Εδιμβούργο, τη μαγευτική Αθήνα του Βορρά! - Holiday Tours Travel Agency Nicosia Cyprus

Ταξιδέψτε στο Εδιμβούργο, τη μαγευτική Αθήνα του Βορρά!

Το Εδιμβούργο, η πρωτεύουσα της Σκωτίας, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις γραφικότερες πόλεις της Ευρώπης και πιθανόν η ωραιότερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η «Αθήνα του Βορρά», έχει όνομα εμπνευσμένο από τους μεγάλους στοχαστές του σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Μια πόλη με πλούσιο πολιτισμό, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, χαμογελαστούς ανθρώπους και μια μοναδική ποικιλία από καλό ουίσκι. Μικρό, κοσμοπολίτικο, και πολυδιάστατο, το Εδιμβούργο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όσους το επισκέπτονται!

Χτισμένο πάνω σε επτά ηφαιστειογενείς λόφους, το Εδιμβούργο εμπερικλείει στο μικρό κέντρο του, κατάφυτους λόφους οι οποίοι δεσπόζουν πάνω από πολυσύχναστους δρόμους. Ακόμη κι αν βρεθείτε στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, το καταπράσινο λοφώδες τοπίο πάντα θα ξεπροβάλει μπροστά από τη σκοτεινή θάλασσα στο βάθος. Η μαγεία της σκωτσέζικης φύσης εκτείνεται ανενόχλητα ανάμεσα στο αστικό πυρήνα της πόλης.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης ξεδιπλώνεται από τη μια η πολύβουη καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή βρίσκεστε σε μια ήρεμη, σχεδόν παραμυθένια ατμόσφαιρα ενός χωριού. Δεξιά και αριστερά σας, πλακόστρωτα δρομάκια, σκοτεινές στοές, μεσαιωνικά κάστρα και καταπράσινα πάρκα που ξεπροβάλλουν από παντού. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά, στην «πιο ρομαντική πόλη του κόσμου» κατά τον Σερ Ουώλτερ Σκοτ, ένα προορισμό-μυστήριο που εξάπτει συνεχώς τη φαντασία.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας με ένα περίπατο στο περίφημο Royal Mile, τον  μακρύ πεζόδρομο στο κέντρο της παλιάς πόλης που ενώνει το παλάτι με το κάστρο. Σύντομα θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως το Εδιμβούργο κερδίζει επάξια τον τίτλο ενός εκθαμβωτικού masterclass αρχιτεκτονικής. Ο δρόμος εγγυείται να σας γυρίσει πίσω στο χρόνο, ζωντανεύοντας μπροστά σας την πιο μεσαιωνική διάσταση της παλιάς πόλης. Διόλου τυχαία, το Old Town του Εδιμβούργου έχει ανακηρυχθεί «Χώρος Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Unesco.

Ο δρόμος αρχίζει με το Παλάτι του Εδιμβούργου (Holyrood Palace), τη μόνιμη κατοικία της βασίλισσας της Σκωτίας, Ελισάβετ Β’. Πίσω του ορθώνεται αγέρωχα το πανύψηλο βουνό Arthur Seat (σε υψόμετρο 251 μέτρα), που κάποτε έκρυβε ένα ενεργό ηφαίστειο. Σε χαμηλότερο υψόμετρο, ξεπροβάλει ο «σκωτσέζικος Παρθενώνας»στην κορυφή του Calton Hill που αποτελεί μαζί με το κάστρο, το σήμα κατατεθέν του Εδιμβούργου.

Η ανηφορική διαδρομή προς το Κάστρο του Εδιμβούργου, ξεχειλίζει από ζωή. Τοπικά μαγαζάκια με άριστης ποιότητας, κασμιρένια μαντήλια και εξαιρετικά ουίσκι που στοιχίζονται δίπλα από μικρά μουσεία, εκκλησίες και καφετέριες. Όλα κτισμένα με ομοιομορφία, χωρίς εικαστικές παραφωνίες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα  παραδοσιακά σκωτσέζικα γλυκά, όπως τα shortbreads και τα truffles που θα σας προσφέρουν οι φιλόξενοι ντόπιοι στη διαδρομή. Το παραμυθένιο κέντρο δονείται από κλασικές μουσικές. Γκάιντες μεγαλουργούν στα χέρια των κοκκινομάλληδων, με παραδοσιακά kilts (σκωτσέζικες καρό φούστες για άνδρες) ντυμένων μουσικών. Η προσήλωση της πόλης στις τέχνες και τη διασκέδαση των δρόμων φτάνει στο αποκορύφωμά της στο τέλος του καλοκαιριού. Το διάσημο πλέον καλλιτεχνικό φεστιβάλ Fringe δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες, μετατρέποντας το Εδιμβούργο σε ένα ενιαίο γλέντι χαράς, μουσικής και θεαμάτων.

Φτάνοντας στην κορυφή του Royal Mile, χορτασμένοι από εικόνες, ήχους και μυρωδιές θα αντικρίσετε το πιο εντυπωσιακό κάστρο στη Σκωτία, σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας. Σκαρφαλωμένο πάνω από την πόλη στον Castle Rock, το κάστρο έχει μια ισχυρή παρουσία στον ορίζοντα του Εδιμβούργου. Στο εσωτερικό του, εμπερικλείει στα πέτρινα τείχη του ένα σύνολο οικοδομημάτων με το παλαιότερο τμήμα του να έχει κατασκευαστεί τον 12ο αιώνα.

Αν κουραστείτε από τη διαδρομή, οι μεσαιωνικές pub σας προσκαλούν να απολαύσετε μια παγωμένη Tennents, την πιο διάσημη μπύρα στη Σκωτία. Για φαγητό, λοξοδρομήστε στην Cockburn Street μια γραφική πάροδο του Royal Mile. Αν πράγματι θέλετε να  βυθιστείτε στη μαγεία της σκωτσέζικη κουλτούρας, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τον άριστης ποιότητας τοπικό σολομό και πουτίγκα.

Για τους πιο τολμηρούς το νούμερο ένα έδεσμα της γνήσιας παραδοσιακής κουζίνας το haggis (συκώτι, καρδιά και πνευμόνια αρνιού µαγειρεµένα µέσα σε στοµάχι αρνιού) είναι «must». Τέλος, πέρα από την ατέλειωτη γκάμα από ουίσκι και gin αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το τοπικό αναψυκτικό, το λεγόμενο IrnBru, «το άλλο εθνικό ποτό της Σκωτίας» (μετά το ουίσκι).

Συμπληρώστε τον περίπατο κατηφορίζοντας το πολύχρωμο, σαν άλλο Portobello,  δρομάκι της Victoria Street. Στο τέλος, θα ανταμώσετε ένα μαγικό θέαμα, την πλατεία του Grassmarket. Είναι το μεσαιωνικό κέντρο της παλιάς πόλης, το οποίο περιτριγυρίζουν ιστορίες, αφού υπήρξε κέντρο εκτέλεσης των κακοποιών στοιχείων της πόλης με γκιλοτίνα. Η μικρή γραφική πλατεία φιλοξενεί την κυριακάτικη αγορά με λαχταριστά ζεστά φαγητά και χειροποίητα κοσμήματα. Ο δρόμος που εκτείνεται στα δεξιά της πλατείας, η Cowgate Street, αποτελεί το αποκορύφωμα της νυχτερινής διασκέδασης.

Σε όλη την έκταση του Royal Mile θα ανταμώσετε τα περίφημα closes, τις καμαρωτές στοές που ηχώντας μαγικούς ψίθυρους σας ωθούν να ανακαλύψετε την «πόλη κάτω από την πόλη» ξεδιπλώνοντας μπροστά σας μια αλλιώτικη έκφανση του κέντρου, την πιο σκοτεινή και μυστηριώδη. Για τους ντόπιους οι στοές αποτελούν εξαιρετικά συντόμια για να γλιτώσουν την πολυκοσμία της παλιάς πόλης, ενώ οι ταξιδιώτες συχνά χάνονται στις μπερδεμένες, μαγικές ανηφοριές και κατηφοριές από τις οποίες αντηχούν στοιχειωμένοι θρύλοι και μεσαιωνικές ιστορίες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η πόλη συνδέεται στενά με τον Harry Potter αφού όπως φημολογείται, η συγγραφέας των μάγων αγνάντευε το κάστρο από το διάσημο café, Elephant House, όταν εμπνεύστηκε το αριστούργημά της. Αν είστε πραγματικός λάτρης των φαντασμάτων και των τρομακτικών ιστοριών, ένα από τα οργανωμένα ghost tour στις στοές του Εδιμβούργου θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Εκεί, στις μυστήριες σκοτεινές στοές οι πιο προσεκτικοί ίσως καταφέρουν να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα, φινετσάτα secret bars

Όσο για τους λάτρεις του πολιτισμού το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας (National Museum of Scotland) είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχετε δει, τόσο λόγω αρχιτεκτονικής όσο και λόγω των ζηλευτών εθνολογικών και ιστορικών συλλογών που φιλοξενεί. Η συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας ιχνηλατεί με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Εδώ θα θαυμάσετε εκθέματα φυσικής ιστορίας, αρχαιολογίας, βιομηχανικής τεχνολογίας αλλά και διακοσμητικών τεχνών.

Οι εθνικές πινακοθήκες της Σκωτίας (National Galleries of Scotland), πρόκειται για τέσσερα κτήρια σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στεγάζουν μια από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης στην Ευρώπη με αριστουργήματα από την Αναγέννηση έως και τη Σύγχρονη Εποχή. Τα ονόματα της συλλογής είναι απλά εντυπωσιακά: Βερόκιο, Τιντορέτο, Τιτσιάνο, Βαν Ντάικ, Ελ Γκρέκο, Ρέμπραντ, Μονέ, Πικάσο, και πλήθος άλλοι.

Ιδανική για τους λάτρεις της φύσης είναι η επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, ένα πραγματικό παράδεισο με πρωτόγνωρη ποικιλία φυτών που κάνουν τον περίπατο σας να μοιάζει σαν ζωντανός πίνακας. Σήμερα αποτελεί το ανεπίσημο «σπίτι» της παγκόσμιας βοτανικής επιστήμης, αφού φιλοξενεί γύρω στα 35.000 περίπου φυτά απ’ όλο τον κόσμο.

Για τους λάτρεις του shopping η ατέλειωτη κεντρική λεωφόρος του Πρίγκιπα, Princes Street, προσφέρει χιλιάδες επιλογές αγορών, ενώ παράλληλα χωρίζει το Εδιμβούργο σε παλιά και νέα πόλη. Η νέα πόλη, έχει με τη σειρά της ένα ιδιότυπο χαρακτήρα και το δικό της ξεχωριστό παλμό. Μακριά από τουρίστες και φοιτητές, είναι η πιο ήρεμη πλευρά της πόλης, με περιποιημένα βικτωριανά κτήρια με ιδιωτικούς κήπους, στα οποία συναντάς τους εύπορους Σκωτσέζους. Τέλος, αν προτιμάτε να δείτε κάτι από το «real Edinbrugh» (ή καλύτερα Edibra κατά τους Σκωτσέζους!) μια βόλτα στο Leith Walk θα σας καλύψει. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο hipster hotspots στην Ευρώπη!

Γη άγρια, αλλά γεµάτη θαύµατα, με κρύες, βροχερές μέρες και ζεστούς, θερμόαιμους ανθρώπους, η πατρίδα της Μαρίας Στιούαρτ μεγαλουργεί και χαρίζει στους επισκέπτες της αξέχαστες εμπειρίες. Με το αγέρωχο κάστρο, τη μαγική ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής και βικτωριανής αρχιτεκτονικής, τα απαράμιλλα μουσεία τέχνης και το δημιουργικό πάθος των φεστιβάλ της, η «Αθήνα του Βορρά» διαβαίνει τους αιώνες με ξεχωριστή χάρη και γοητεία. Αξίζει μια επίσκεψη για να σας πείσει!

Proceed Booking